Tożsamości trygonometryczne!! ;/

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Mewa19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 gru 2006, o 15:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Tożsamości trygonometryczne!! ;/

Post autor: Mewa19 »

Musze zrobic prace długoterminowa z matemtyki na temat 'Tożsamości trygonometryczne' :???: :???: i zabardzo niewiem jak to zrobić. Szukalem w necie i znalazlem pelno wzorow i obliczen na ten temat... :???: :???: Prosze o pomoc.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Tożsamości trygonometryczne!! ;/

Post autor: Piotr Rutkowski »

Szczerze mówiąc to też nie wiem jak konkretnie się za to zabrać. Po prostu zapytaj się matematyczki / matematyka jak to wg nich powinno wyglądać. Mogę Ci doradzić jak ja bym to zrobił. Masz 15 lat, więc prawdopodobnie jesteś jeszcze w gimnazjum. Proponuję Ci żebyś najpierw przedstawił podstawy, co to jest sinus, cosinus, tangens i cotangens w trójkącie (najpierw przedstaw wszystko ładnie jak to zachodzi w trójkącie, wiesz, że sinus to \(\displaystyle{ \frac{a}{c}}\) i tak dalej). Potem zrób jakieś 1 banalne zadanko na ćwiczenie tego i jedno proste, ale już nie aż takie wieśniackie. Potem powinieneś wprowadzić, że \(\displaystyle{ \frac{sin\alpha}{cos\alpha}=tg\alpha}\) (tak samo dla ctg) i wykresy funkcji trygonometrycznych. Obowiązkowo wprowadzasz potem jedynkę trygonometryczną i na ćwiczenie nowo poznanych rzeczy dajesz jedno, dwa zadanka, najlepiej poproś nauczyciela aby pomógł Ci wybrać. No i to by było na tyle. Jedna rzecz, właśnie Ci powiedziałem jak byłoby to najlepiej gdybyś miał to w klasie prowadzić. Jeśli nauczyciel to tylko zbierze, to nie trzeba już robić tych zadań do poćwiczenia w klasie. Jeśli będziesz to prowadził, to możesz w podobny sposób wprowadzić parę innych podobnych wzorów. Będziesz miał jednak problemy z wyborem, bo jest ich od groma, sam wszystkich nie znam na pamięć. Życzę Ci powodzenia.
ODPOWIEDZ