delta w równaniu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
przemstein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sokolow
Podziękował: 29 razy

delta w równaniu

Post autor: przemstein »

\(\displaystyle{ \sin ^{2} x - ( \frac{ \sqrt{3} }{2} +1)\sin x + \sin \frac{\pi}{3} = 0}\) zamieniłem 3 wyraz na \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) i policzyłem delte ale coś mi nie wychodzi ... jak takie równania rozwiązywać jeśli przed sinusem x jest nawias z dwiema liczbami ?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

delta w równaniu

Post autor: Althorion »

Parametrem \(\displaystyle{ b}\) jest wtedy cały ten nawias. Pokaż, jak liczysz.
przemstein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sokolow
Podziękował: 29 razy

delta w równaniu

Post autor: przemstein »

\(\displaystyle{ delta = \frac{7}{4} - \sqrt{3} ?}\)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

delta w równaniu

Post autor: Althorion »

Tak.
przemstein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sokolow
Podziękował: 29 razy

delta w równaniu

Post autor: przemstein »

no i jak mam obliczyc wtedy x1? ze zwyklego wzoru ?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

delta w równaniu

Post autor: Althorion »

Tak.
przemstein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sokolow
Podziękował: 29 razy

delta w równaniu

Post autor: przemstein »

ale jak mam zapisać pierwiastek z delty bo nie umiem ?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

delta w równaniu

Post autor: Althorion »

\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{7}{4} - \sqrt{3}}}\)
przemstein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sokolow
Podziękował: 29 razy

delta w równaniu

Post autor: przemstein »

no dobra ale jak potem doprowadzić to wszystko aby wyszedł jakiś sensowny wynik bo narazie to wychodzi cos dziwnego z tym x1
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

delta w równaniu

Post autor: florek177 »

równanie wyjściowe wymnażasz i grupujesz:

\(\displaystyle{ sin(x) \, [ sin(x) - 1] - \frac{\sqrt{3}}{2} \, [ sin(x) - 1] = 0}\);
dalej wyłączasz [ .... ] i masz prosty iloczyn
ODPOWIEDZ