\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^{2} x} - 1 >\tg x
\sin \frac{\pi}{4} * \sin x \le cos ^{2} x}\)
pomozecie ?
rozwiaz nierownosc
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sokolow
- Podziękował: 29 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
rozwiaz nierownosc
1. Pomnóż obustronnie przez \(\displaystyle{ cos^2x}\), jedynka trygonometryczna, wyciągnij coś przed nawias.
2. \(\displaystyle{ cos^2x}\) z jedynki, \(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{4}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\), nierówność kwadratowe zostanie.
2. \(\displaystyle{ cos^2x}\) z jedynki, \(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{4}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\), nierówność kwadratowe zostanie.