\(\displaystyle{ \tg( \frac{\pi}{2} - x) * ( \frac{\sin(\pi+x)}{\cos(\pi-x)} + \frac{\sin(\pi-x)}{\cos(-x)}) =2}\)
nie wiem jak sie do tego zabrac, pomozcie
uzasadnij tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sokolow
- Podziękował: 29 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 23 maja 2010, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 22 razy
uzasadnij tożsamość
Wzory redukcyjne-- 8 sty 2011, o 17:06 --\(\displaystyle{ \tg( \frac{\pi}{2} - x) * ( \frac{\sin(\pi+x)}{\cos(\pi-x)} + \frac{\sin(\pi-x)}{\cos(-x)}) =2}\)
\(\displaystyle{ \tg( \frac{\pi}{2} - x) * ( \frac{\sin(\pi+x)}{\cos(\pi-x)} + \frac{\sin(\pi-x)}{\cos(-x)}) = ctg x \left( \frac{-sin x}{- cos x} + \frac{sin x}{cos x} \right) = ctg x \left( tg x + tg x\right) = ctg x \cdot 2 tg x = 2(tg x \cdot ctg x) = 2}\)
\(\displaystyle{ C.K.D.}\)
\(\displaystyle{ \tg( \frac{\pi}{2} - x) * ( \frac{\sin(\pi+x)}{\cos(\pi-x)} + \frac{\sin(\pi-x)}{\cos(-x)}) = ctg x \left( \frac{-sin x}{- cos x} + \frac{sin x}{cos x} \right) = ctg x \left( tg x + tg x\right) = ctg x \cdot 2 tg x = 2(tg x \cdot ctg x) = 2}\)
\(\displaystyle{ C.K.D.}\)