Narysuj kąt i podaj wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych.
1) \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2}{3} \wedge \ctg \alpha <0}\)
Wiem, że to jest 4 ćwiartka, ale przede wszytkim nie rozumiem jak sie rysuje ten kąt i zaznacza punkty, czyli który ma być x a który y.
Dla lepszych przykładów mam jeszce kilka:
2) \(\displaystyle{ \sin \alpha =- \frac{2}{5} \wedge \tg \alpha<0}\)
3) \(\displaystyle{ \cos \alpha=- \frac{1}{2} \wedge \ctg \alpha>0}\)
4) \(\displaystyle{ \tg \alpha= -2 \wedge \sin \alpha<0}\)
Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie .
Rysowanie kąta i wyliczanie wartości trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 14:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Rysowanie kąta i wyliczanie wartości trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 16:47 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie używaj Caps Locka.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie używaj Caps Locka.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Rysowanie kąta i wyliczanie wartości trygonometrycznych
Jeśli kąt zaczniemy odmierzać od dodatniej części osi iksów w lewo, to
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{y}{ \sqrt{x ^{2} +y ^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{x}{ \sqrt{x ^{2} +y ^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{x}{y}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x ^{2}+y ^{2} ) }}\) to długość przeciwprostokątnej
Mnie uczono, że w pierwszej ćwiartce wszystkie 4 funkcje trygonometryczne są dodatnie, w drugiej sinus (a reszta ujemne), w trzeciej tangens i cotangens, a w czwartej cosinus.
w pierwszym \(\displaystyle{ y=2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x ^{2}+y ^{2}) } = 3}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{y}{ \sqrt{x ^{2} +y ^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{x}{ \sqrt{x ^{2} +y ^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{y}{x}}\)
\(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{x}{y}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x ^{2}+y ^{2} ) }}\) to długość przeciwprostokątnej
Mnie uczono, że w pierwszej ćwiartce wszystkie 4 funkcje trygonometryczne są dodatnie, w drugiej sinus (a reszta ujemne), w trzeciej tangens i cotangens, a w czwartej cosinus.
w pierwszym \(\displaystyle{ y=2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x ^{2}+y ^{2}) } = 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 14:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Rysowanie kąta i wyliczanie wartości trygonometrycznych
Dziękuje za odpowiedz, ale jesli chodzi o wyliczenie wartosci trygonometrycznych to rozumiem, jednak wciąż nie wiem jakim sposobem y=2 a x = 3;((
Najlepeij prosze o przedstawienie krok po kroku jak mam to rysować i wyliczyc,
bardzo prosze
Najlepeij prosze o przedstawienie krok po kroku jak mam to rysować i wyliczyc,
bardzo prosze
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Rysowanie kąta i wyliczanie wartości trygonometrycznych
Wyliczyć trzeba tak, jak wcześniej podałem. Do rysowania przystępujemy dopiero wtedy, gdy wyliczymy \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\).lolkaBolka pisze:Najlepeij prosze o przedstawienie krok po kroku jak mam to rysować i wyliczyc,
bardzo prosze
Rysowanie krok po kroku:
1. Rysujesz układ współrzędnych.
2. Zaznaczasz punkt w układzie o współrzędnych \(\displaystyle{ (x,y)}\) (oznaczmy go literą \(\displaystyle{ A}\)).
3. Z początku układu rysujesz linię prostą przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ A}\).
4. Kąt pomiędzy dodatnią częścią osi, a narysowaną linią, o wierzchołku w początku układu współrzędnych jest kątem, o który chodzi w zadaniu.
Nie \(\displaystyle{ x=3}\), a \(\displaystyle{ \sqrt{(x ^{2}+y ^{2} )}=3}\)lolkaBolka pisze:jednak wciąż nie wiem jakim sposobem y=2 a x = 3;((
bo jeśli wiadomo, że sinus kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) , oznacza to, że w trójkącie prostokątnym stosunek długości przyprostokątnej leżącej naprzeciw kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) ( którą oznaczyłem we wzorach jako \(\displaystyle{ y}\) ) do długości przeciwprostokątnej tego trójkąta (oznaczenie \(\displaystyle{ \sqrt{(x ^{2} + y ^{2} ) }}\) wynosi dwa do trzech. Inaczej, długość tej przyprostokątnej \(\displaystyle{ y}\) stanowi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) długości przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ \sqrt{(x ^{2} + y ^{2} ) }}\). Długość przeciwprostokątnej znamy, stosując twierdzenie Pitagorasa.
To jest definicja sinusa kąta w trójkącie prostokątnym. Lepiej to wszystko widać na rysunku.