z tangensa na cosinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

z tangensa na cosinus

Post autor: mol_ksiazkowy »

Oblicz \(\displaystyle{ \frac{22}{4+39cos(2\alpha)}}\), jesli \(\displaystyle{ tg(\alpha)=\frac{3}{2}}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

z tangensa na cosinus

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \cos 2\alpha=\cos^2\alpha-\sin^2\alpha=\cos^2\alpha-tg^2\alpha\cos^2\alpha=\cos^2\alpha(1-tg^2\alpha)=\\\\=\frac{1-tg^2\alpha}{\frac{1}{\cos^2\alpha}}=\frac{1-tg^2\alpha}{\frac{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha}{\cos^2\alpha}}=\frac{1-tg^2\alpha}{1+tg^2\alpha}\\\\\cos 2\alpha=\frac{1-\frac{9}{4}}{1+\frac{9}{4}}=-\frac{5}{13}\\\\\frac{22}{4+39\cos 2\alpha}=\frac{22}{4+39(\frac{-5}{13})}=\frac{22}{-11}=-2}\)
ODPOWIEDZ