mam takie zadanie domowe :
2cos�x+4sin�x=3
pewnie to jest proste rownanko ale nie mialem tego na lekcji jeszcze
Poprawiłem temat, zapoznaj się z regulaminem. Uzo
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 3 gru 2006, o 10:06 przez Bonuss, łącznie zmieniany 1 raz.
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2cos^{2}x+4sin^{2}x=3 \\
2-2sin^{2}x+4sin^{2}x=3\\
2sin^{2}x=1\\
sin^{2}x=\frac{1}{2}\\
sinx=\frac{\sqrt{2}}{2} sinx=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
dalej już sobie chyba poradzisz
2-2sin^{2}x+4sin^{2}x=3\\
2sin^{2}x=1\\
sin^{2}x=\frac{1}{2}\\
sinx=\frac{\sqrt{2}}{2} sinx=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
dalej już sobie chyba poradzisz