pomoże ktoś rozwiązać ? ctgx-cosx=1-sinx
thx
Rozwiąż równanie trygonometryczne ctgx-cosx=1-sinx
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne ctgx-cosx=1-sinx
Na dobry początek mała podpowiedź:
wszystko na jedną stronę
sprowadź wszystko do wspólnego mianownika
ułamek jest równy 0 gdy licznik jest równy 0
dwa razy wyłączyć przed nawias co prowadzi do postaci iloczynowej
iloczyn dwóch czynników jest równy 0 gdy któryś z nich jest 0
Powodzenia!
wszystko na jedną stronę
sprowadź wszystko do wspólnego mianownika
ułamek jest równy 0 gdy licznik jest równy 0
dwa razy wyłączyć przed nawias co prowadzi do postaci iloczynowej
iloczyn dwóch czynników jest równy 0 gdy któryś z nich jest 0
Powodzenia!
Rozwiąż równanie trygonometryczne ctgx-cosx=1-sinx
doszedłem do czegoś takiego : cosx(cosx-cosxsinx-sinx)=0
i co teraz
i co teraz
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne ctgx-cosx=1-sinx
to raczej nie jest licznik ja mam coś innego:
cosx-cosxsinx-sinx+(sinx)^2=0
cosx(1-sinx)-sinx(1-sinx)=0
(cosx-sinx)(1-sinx)=0
cosx-sinx=0 lub 1-sinx=0
cosx-cosxsinx-sinx+(sinx)^2=0
cosx(1-sinx)-sinx(1-sinx)=0
(cosx-sinx)(1-sinx)=0
cosx-sinx=0 lub 1-sinx=0