Sprawdż czy podane równości są tożsamościami trygonometryczn
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Sprawdż czy podane równości są tożsamościami trygonometryczn
Sprawdż czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi Podaj potrzebne założenia
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{cos \alpha } + \frac{1}{sin \alpha } \right) \cdot \left( tg \alpha +ctg \alpha -1\right) = \frac{sin \alpha }{cos ^{2} \alpha } + \frac{cos \alpha }{sin ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{cos \alpha } + \frac{1}{sin \alpha } \right) \cdot \left( tg \alpha +ctg \alpha -1\right) = \frac{sin \alpha }{cos ^{2} \alpha } + \frac{cos \alpha }{sin ^{2} \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 5 sty 2011, o 17:12 przez Pekinnn12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Sprawdż czy podane równości są tożsamościami trygonometryczn
caly czas tak robie , ogolnie rozumiem o co chodzi ale akurat w tym przypadku cos mi nie wychodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Sprawdż czy podane równości są tożsamościami trygonometryczn
Sprawdź czy dobrze przepisałeś przykład, bo dla kąta \(\displaystyle{ 30^o}\) wyszedł mi fałsz.
Nie powinno być czasem \(\displaystyle{ +}\) zamaist \(\displaystyle{ -}\)w pierwszym nawiasie po lewej?
Nie powinno być czasem \(\displaystyle{ +}\) zamaist \(\displaystyle{ -}\)w pierwszym nawiasie po lewej?
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Sprawdż czy podane równości są tożsamościami trygonometryczn
masz racje byl blad w pierwszej cześci zamiast - jest + ale akurat robie z + i tez nie moge znalesc wyjscia
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Sprawdż czy podane równości są tożsamościami trygonometryczn
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{cos \alpha } + \frac{1}{sin \alpha } \right) \cdot \left( tg \alpha +ctg \alpha -1\right) = \frac{sin\alpha}{cos^2\alpha} + \frac{1}{sin\alpha} - \frac{1}{cos\alpha} + \frac{1}{cos\alpha} + \frac{cos\alpha}{sin^2\alpha} - \frac{1}{sin\alpha}}\)
Przecież wyjdzie
Przecież wyjdzie
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Sprawdż czy podane równości są tożsamościami trygonometryczn
doszedlem do czegos takiego
\(\displaystyle{ L= \frac{sin ^{3} \alpha +cos ^{3} \alpha}{sin ^{2} \alpha cos ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{sin \alpha -cos ^{2} \alpha sin \alpha +cos \alpha +sin ^{2} \alpha cos \alpha }{cos ^{2} \alpha sin ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ L= \frac{sin ^{3} \alpha +cos ^{3} \alpha}{sin ^{2} \alpha cos ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{sin \alpha -cos ^{2} \alpha sin \alpha +cos \alpha +sin ^{2} \alpha cos \alpha }{cos ^{2} \alpha sin ^{2} \alpha }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Sprawdż czy podane równości są tożsamościami trygonometryczn
przecież jest takie cos jak skracanie... ehh , Dziekuje za czas