wyrażenie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

wyrażenie trygonometryczne

Post autor: je?op »

jak wiadomo
\(\displaystyle{ \sin^{2}x+\cos ^{2}x=1}\)
zatem czy, \(\displaystyle{ \cos x=1-\sin x}\) ??
Ostatnio zmieniony 5 sty 2011, o 08:54 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

wyrażenie trygonometryczne

Post autor: »

jełop pisze:czy, \(\displaystyle{ \cos x=1-\sin x}\) ??
Nie, dlaczego by tak miało być?

Q.
rockcoder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 sty 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska

wyrażenie trygonometryczne

Post autor: rockcoder »

Co najwyżej tak:

\(\displaystyle{ \cos x= \sqrt{1-\sin x}}\)

innymi słowy pierwiastek z różnicy, a nie różnica pierwiastków.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

wyrażenie trygonometryczne

Post autor: »

rockcoder pisze:Co najwyżej tak: \(\displaystyle{ \cos x= \sqrt{1-\sin x}}\)
To również nie jest prawdą.

Q.
rockcoder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 sty 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska

wyrażenie trygonometryczne

Post autor: rockcoder »

Oczywiście, mój błąd - przepraszam.
Teraz musi być dobrze.

\(\displaystyle{ sin(x) = \sqrt{ 1-cos^{2}x }}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

wyrażenie trygonometryczne

Post autor: »

rockcoder pisze:Teraz musi być dobrze.
\(\displaystyle{ sin(x) = \sqrt{ 1-cos^{2}x }}\)
W dalszym ciągu nie jest dobrze, choć tym razem już prawie.
Prawdziwy jest wzór \(\displaystyle{ |\sin x | =\sqrt{1-\cos^2x}}\)

Q.
ODPOWIEDZ