Dowód, że funkcja sin ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczy.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
adamo1592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 mar 2010, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Dowód, że funkcja sin ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczy.

Post autor: adamo1592 »

Wykaż, że funkcja sin \(\displaystyle{ x=\frac{m ^{2} }{m ^{2} +1}}\) ma wszystkie rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych.

Piszę zadanie z pamięci także jeżeli będzie wychodziło coś dziwnego to prosiłbym o zwrócenie uwagi.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2011, o 23:26 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer [latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Dowód, że funkcja sin ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczy.

Post autor: cosinus90 »

Co wiesz o zbiorze wartości funkcji sinus?
adamo1592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 mar 2010, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Dowód, że funkcja sin ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczy.

Post autor: adamo1592 »

Od \(\displaystyle{ <-1, 1>}\).

Wystarczy tylko określić tą funkcję jako ten przedział?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Dowód, że funkcja sin ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczy.

Post autor: cosinus90 »

Nie do końca rozumiem Twoje pytanie.
Pokaż, że ten ułamek dla \(\displaystyle{ m \in R}\) należy do przedziału, który podałeś.
adamo1592
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 mar 2010, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Dowód, że funkcja sin ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczy.

Post autor: adamo1592 »

cosinus90 pisze:Nie do końca rozumiem Twoje pytanie.
Pokaż, że ten ułamek dla \(\displaystyle{ m \in R}\) należy do przedziału, który podałeś.
\(\displaystyle{ \frac{m ^{2} }{m ^{2} +1} > -1 \wedge \frac{m ^{2} }{m ^{2} +1} < 1}\) ?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Dowód, że funkcja sin ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczy.

Post autor: cosinus90 »

Tak.
ODPOWIEDZ