Rozwiąż równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
przemstein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sokolow
Podziękował: 29 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: przemstein »

mogłby ktoś mi powiedzieć jak to zrobić ?
\(\displaystyle{ \left(\sqrt{2} - \sin x\right) ^{2} = \frac{1}{2}}\) jak coś tam jest x a nie alfa.
podniosłem do tej potęgi, uporządkowałem, ale coś mie delta dziwna wychodzi...
Ostatnio zmieniony 4 sty 2011, o 20:20 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Rozwiąż równanie trygonometryczne

Post autor: Chromosom »

nie musisz liczyc delty, przenies \(\displaystyle{ \frac12}\) na druga strone i zauwaz ze mozna to zapisac jakko \(\displaystyle{ \left(\sqrt2-\sin x\right)^2-\left(\frac1{\sqrt2}\right)^2=0}\) teraz wzor skroconego mnozenia i od razu masz pierwiastki
ODPOWIEDZ