przekształcenie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

przekształcenie trygonometryczne

Post autor: je?op »

\(\displaystyle{ 2( \frac{ \sqrt{3}}{2}sinx + \frac{1}{2}cosx) =
2( sinx\cdot cos\frac{\pi}{6} + cosx\cdot sin\frac{\pi}{6}) = 2sin(x+\frac{\pi}{6})}\)


nie rozumiem jak z 2 równości powstała 3....prosze o pomoc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

przekształcenie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

Sinus sumy kątów.
ODPOWIEDZ