zależność trygonimetryczna z logarytmem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

zależność trygonimetryczna z logarytmem

Post autor: je?op »

dla kąta\(\displaystyle{ \alpha}\) prawdziwa jest zależność \(\displaystyle{ log_{3}}\)\(\displaystyle{ tg\alpha=- \frac{1}{2}}\)

jak obliczyć ile wynosi\(\displaystyle{ \alpha}\)?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

zależność trygonimetryczna z logarytmem

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ tg\alpha=3^{- \frac{1}{2} }}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=?}\)
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

zależność trygonimetryczna z logarytmem

Post autor: math questions »

\(\displaystyle{ log_{3}}\)\(\displaystyle{ tg\alpha=- \frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ 3 ^{ -\frac{1}{2} }=tg \alpha}\)

\(\displaystyle{ tg \alpha =\left( \frac{1}{3} \right) ^{ \frac{1}{2} }= \frac{1}{ \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)

\(\displaystyle{ \alpha =?}\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2011, o 16:56 przez math questions, łącznie zmieniany 2 razy.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

zależność trygonimetryczna z logarytmem

Post autor: je?op »

dziękuje
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

zależność trygonimetryczna z logarytmem

Post autor: anna_ »

math questions pisze: \(\displaystyle{ tg \alpha =?}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

zależność trygonimetryczna z logarytmem

Post autor: math questions »

nmn,
wkrdł sie błąd tak jak u Ciebie bo było na początku \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) a póżniej poprawiłaś na \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)

każdemu się zdarza
ODPOWIEDZ