Wartość Cosinusa?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tauronus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Honolulu

Wartość Cosinusa?

Post autor: Tauronus »

Oblicz wartość cos\(\displaystyle{ \alpha}\), jeśli wiesz, że końcowe ramię leży w drugiej ćwiartce układu współrzędnych, \(\displaystyle{ sin \alpha = \sqrt{2m-m ^{2} } \wedge m<1}\). Wynik przedstaw w najprostszej postaci.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wartość Cosinusa?

Post autor: anna_ »

II ćwiartka, czyli \(\displaystyle{ cos\alpha<0}\). Licz z jedynki trygonometrycznej.
ODPOWIEDZ