Jak można wyprowadzić wzory na sinx, cosx tgx i ctgx, aby przybrały postać na na tangensy kątów połówkowych.
Np.jak wyprowadzić taki wzór, korzystając z innych znanych przekształceń:
\(\displaystyle{ sinx=\frac{2tg\frac{x}{2}}{1+tg^2\frac{x}{2}}}\)
Wyprowadzenie wzorów
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wyprowadzenie wzorów
Hmm, może tak?
\(\displaystyle{ \sin x=2\sin \frac{x}{2}\cos\frac{x}{2}=2tg\frac{x}{2}\cos^2 \frac{x}{2}=\frac{2tg\frac{x}{2}}{\frac{1}{\cos^2 \frac{x}{2}}}=\frac{2tg\frac{x}{2}}{\frac{\sin^2\frac{x}{2}+\cos^2\frac{x}{2}}{\cos^2\frac{x}{2}}}=\frac{2tg\frac{x}{2}}{tg^2\frac{x}{2}+1}}\)
\(\displaystyle{ \sin x=2\sin \frac{x}{2}\cos\frac{x}{2}=2tg\frac{x}{2}\cos^2 \frac{x}{2}=\frac{2tg\frac{x}{2}}{\frac{1}{\cos^2 \frac{x}{2}}}=\frac{2tg\frac{x}{2}}{\frac{\sin^2\frac{x}{2}+\cos^2\frac{x}{2}}{\cos^2\frac{x}{2}}}=\frac{2tg\frac{x}{2}}{tg^2\frac{x}{2}+1}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wyprowadzenie wzorów
\(\displaystyle{ sinx=2sin\frac{x}{2}\cos\frac{x}{2}=2ctg\frac{x}{2}\sin^2\frac{x}{2}
=\frac{2ctg\frac{x}{2}}{\frac{1}{sin^2\frac{x}{2}}}
=\frac{2ctg\frac{x}{2}}{\frac{sin^2\frac{x}{2}+cos^2\frac{x}{2}}{sin^2\frac{x}{2}}}=
\frac{2ctg\frac{x}{2}}{1+ctg^2\frac{x}{2}}}\)
Analogicznie wszystko idzie jak w przypadku tangensa
(Hmm jak patrze to chyba nie o to dokładnie chodziło...Ale coś tam napisałem )
=\frac{2ctg\frac{x}{2}}{\frac{1}{sin^2\frac{x}{2}}}
=\frac{2ctg\frac{x}{2}}{\frac{sin^2\frac{x}{2}+cos^2\frac{x}{2}}{sin^2\frac{x}{2}}}=
\frac{2ctg\frac{x}{2}}{1+ctg^2\frac{x}{2}}}\)
Analogicznie wszystko idzie jak w przypadku tangensa
(Hmm jak patrze to chyba nie o to dokładnie chodziło...Ale coś tam napisałem )