Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
greku92
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Post
autor: greku92 »
Oblicz sumę wszystkich pierwiastków równania:
\(\displaystyle{ cos ^{2} (x + \frac{ \pi }{6} ) + cos ^{2} (x- \frac{ \pi }{6} ) = 1,5}\)
należących do przedziału <0;314>
Jest ktoś w stanie mi pomóc przy tym zadaniu??
-
kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Post
autor: kropka+ »
Skorzystaj ze wzorów na cosinus sumy i różnicy oraz z jedynki trygonometrycznej. Równanie bardzo się uprości.