Cześć, potrzebuję wskazówki, czy dobrze rozwiązałem zadanie o treści:
Podaj liczbę rozwiązań równania w przedziale \(\displaystyle{ <0;2 \pi >}\) w zależności od parametru m:
a) \(\displaystyle{ cosx=m}\)
Wg mnie równanie z podpunktu a) ma 2 rozwiązania dla \(\displaystyle{ m \in (-1;1)}\), a 1 rozwiązanie dla \(\displaystyle{ m=1 \vee m=-1}\).
Dobrze to, czy źle to?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Podaj l. rozw. rów. w przedziale (...) w zależności od m
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Chicago
Podaj l. rozw. rów. w przedziale (...) w zależności od m
Ostatnio zmieniony 3 sty 2011, o 15:05 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer[latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Podaj l. rozw. rów. w przedziale (...) w zależności od m
2 dla \(\displaystyle{ m \in (-1;1>}\)
1 dla \(\displaystyle{ m=-1}\)
brak rozwiązań dla \(\displaystyle{ m \in (- \infty;-1) \cup (1;+ \infty )}\)
1 dla \(\displaystyle{ m=-1}\)
brak rozwiązań dla \(\displaystyle{ m \in (- \infty;-1) \cup (1;+ \infty )}\)