oblicz wartość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
whatever91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 19 gru 2010, o 15:45
Płeć: Kobieta

oblicz wartość

Post autor: whatever91 »

mam problem z takim przykładem:

\(\displaystyle{ cos \frac{1}{n+1} - cos \frac{1}{n}}\)

zastosowałam tutaj wzór \(\displaystyle{ cosx - cosy = -2sin \frac{x+y}{2} * sin \frac{x-y}{2}}\)

i wyszło mi:

\(\displaystyle{ -2sin \frac{1}{2n(n+1)} * sin \frac{-1}{2n(n+1}}\)

proszę o pomoc jak to dalej liczyć:)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

oblicz wartość

Post autor: Inkwizytor »

nieparzystość funkcji sinus
ODPOWIEDZ