Mam takie równanie:
\(\displaystyle{ \frac{ \cos x }{ \sin x } - \cos x = \frac{1- \sin x }{2 \sin x }}\)
najpierw pomnożyłem całość przez \(\displaystyle{ 2 \sin x}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 \sin x \cos x }{ \sin x } - 2 \sin x \cos x = 1- \sin x}\)
z tego mi wyszło
\(\displaystyle{ \frac{\sin2x}{ \sin x } - \sin2x = 1- \sin x}\)
i teraz moje py an i e brzmi co dalej i czy to co zrobiłem jest dobrze
równanie z cosx i sinx
równanie z cosx i sinx
Ostatnio zmieniony 2 sty 2011, o 19:12 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
równanie z cosx i sinx
Najpierw założenia.
Jak to sprowadzisz do wspólnego mianownika to powinno być:
\(\displaystyle{ \frac{2\cos x}{2\sin x}- \frac{2\sin x\cos x}{2\sin x}= \frac{1-\sin x}{2\sin x}}\)
Potem porównaj liczniki i pewnie coś zauważysz.
Jak to sprowadzisz do wspólnego mianownika to powinno być:
\(\displaystyle{ \frac{2\cos x}{2\sin x}- \frac{2\sin x\cos x}{2\sin x}= \frac{1-\sin x}{2\sin x}}\)
Potem porównaj liczniki i pewnie coś zauważysz.
równanie z cosx i sinx
dobra zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ \frac{2\cos x}{2\sin x}- \frac{2\sin x\cos x}{2\sin x}= \frac{1-\sin x}{2\sin x}
\\
2 \cos x - 2 \sin x \cos x = 1 - \sin x
\\
2 \cos x (1- \sin x ) = 1- \sin x
\\
2 \cos x =1
\\
\cos x = \frac{1}{2}
\\
x= \frac{ \pi }{3} + 2k \pi}\)
Czy jest to dobrze??
\(\displaystyle{ \frac{2\cos x}{2\sin x}- \frac{2\sin x\cos x}{2\sin x}= \frac{1-\sin x}{2\sin x}
\\
2 \cos x - 2 \sin x \cos x = 1 - \sin x
\\
2 \cos x (1- \sin x ) = 1- \sin x
\\
2 \cos x =1
\\
\cos x = \frac{1}{2}
\\
x= \frac{ \pi }{3} + 2k \pi}\)
Czy jest to dobrze??
Ostatnio zmieniony 2 sty 2011, o 19:13 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedne klamry[latex][/latex] na całe wyrażenie.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedne klamry