Witam,
Mam takie oto zadanko. Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu.
Zaznacz na płaszczyźnie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają warunek
\(\displaystyle{ sin(x+y)=0 \wedge x,y \in <-2 \pi ,2 \pi >}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 17 wrz 2010, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 7 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin(a) = 0 \Leftrightarrow a=k\pi}\) gdzie k jest całkowite
zatem
\(\displaystyle{ \sin(x+k) = 0 \Leftrightarrow x+y=k\pi}\)
więc
\(\displaystyle{ y=k\pi - x}\)
dalej spróbuj sam
zatem
\(\displaystyle{ \sin(x+k) = 0 \Leftrightarrow x+y=k\pi}\)
więc
\(\displaystyle{ y=k\pi - x}\)
dalej spróbuj sam
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równanie trygonometryczne
emilas, rozumiem, że to czeski błąd?\(\displaystyle{ \sin(x+k) = 0 \Leftrightarrow x+y=k\pi}\)
bartex9, czego to jest równanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 17 wrz 2010, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 7 razy
Równanie trygonometryczne
tam jest błąd, miało być:
\(\displaystyle{ \sin(x+y) = 0 \Leftrightarrow x+y=k\pi}\)
Podstawiając do równania
\(\displaystyle{ y=- x + k\pi}\)
kolejno różne liczby k, będziemy otrzymywać równania prostych. Wszystkie te proste są równoległe i odpowiednio poprzesuwane. Wszystkie fragmenty prostych które przechodzą przez kwadrat \(\displaystyle{ K=\{(x,y ) : x,y \in <-2\pi,2\pi>\}}\) są szukanym rozwiązaniem.
\(\displaystyle{ \sin(x+y) = 0 \Leftrightarrow x+y=k\pi}\)
Podstawiając do równania
\(\displaystyle{ y=- x + k\pi}\)
kolejno różne liczby k, będziemy otrzymywać równania prostych. Wszystkie te proste są równoległe i odpowiednio poprzesuwane. Wszystkie fragmenty prostych które przechodzą przez kwadrat \(\displaystyle{ K=\{(x,y ) : x,y \in <-2\pi,2\pi>\}}\) są szukanym rozwiązaniem.