wartość najmniejsza i największa funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tommassi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

wartość najmniejsza i największa funkcji

Post autor: tommassi »

mam funkcje f(x)=sin2x+cos(pi/6-2x) .i teraz mam wyznaczyć te wartości, najmn i najw./ a nie wiem zabardzo jak, czy mam rysować wykres i odczytać???
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

wartość najmniejsza i największa funkcji

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \sin 2x+\cos (\frac{\pi}{6}-2x)=\sin 2x+\cos \frac{\pi}{6}\cos 2x +\sin\frac{\pi}{6}\sin 2x=\sin 2x+\frac{\sqrt{3}}{2}\cos 2x+\frac{1}{2}\sin 2x=\frac{3}{2}\sin 2x +\frac{\sqrt{3}}{2}\cos 2x=\sqrt{3}(\frac{\sqrt{3}}{2}\sin 2x +\frac{1}{2}\cos 2x)=\sqrt{3}(\cos \frac{\pi}{6}\sin 2x+\sin\frac{\pi}{6}\cos 2x)=\sqrt{3}\sin(2x+\frac{\pi}{6})}\)
Z tego już łatwo wyznaczyć wartość najmniejsza/najwiekszą.
ODPOWIEDZ