równanie z funkcją cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dzidziuniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy

równanie z funkcją cos

Post autor: dzidziuniaa »

dopiero zaczynam funkcje trygonometryczne i mam pytanie
mam polecenie rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ cos x=- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
i do tego rozwiązanie moje
\(\displaystyle{ \pi - \frac{\pi}{4}= \frac{3\pi}{4}+2k \pi}\) i to jest dobrze zgodnie z odpowiedziami
a drugie to zrobiłam
\(\displaystyle{ \pi+ \frac{\pi}{4}= \frac{5\pi}{4}+2k\pi}\)
i to jest źle, i nie rozumiem czemu, mógłby mi ktoś wytłumaczyć nieskomplikowanie?;)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

równanie z funkcją cos

Post autor: Althorion »

Najpierw musielibyśmy wiedzieć, jak liczyłaś, żeby pokazać Ci błędy.
dzidziuniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy

równanie z funkcją cos

Post autor: dzidziuniaa »

narysowałam sobie wykres i odczytałam z niego takie punkty no i jedyne co musiałam obliczyć to napisałam więc nie rozumiem jakie obliczenia jeszcze?
ODPOWIEDZ