\(\displaystyle{ sin2x = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
doszedłem do takiej postaci
\(\displaystyle{ sinxcosx= \frac{ \sqrt{3} }{4}}\)
i stanąłem w miejscu.
Proszę o pomoc
Równanie z sin2x
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Równanie z sin2x
niepotrzebnie skorzystałeś ze wzoru na sinus podwojonego kąta, wystarczy zauważyć, że:
\(\displaystyle{ sin2x = \frac{ \sqrt{3} }{2} \Leftrightarrow 2x= \frac{ \pi }{3} +2k \pi \wedge k \in C \Leftrightarrow x=...}\)
\(\displaystyle{ sin2x = \frac{ \sqrt{3} }{2} \Leftrightarrow 2x= \frac{ \pi }{3} +2k \pi \wedge k \in C \Leftrightarrow x=...}\)