Przekształcenie wzoru z cosinusami.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szumek1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 23 mar 2010, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 10 razy

Przekształcenie wzoru z cosinusami.

Post autor: szumek1991 »

rozwiązuje właśnie zadania z stereometrii (matura się zbliża) chodzi mi o uproszczenie zapisu :
doprowadziłem do : \(\displaystyle{ 4\cos ^{2} \frac{ \alpha }{2} -1= \left( 2\cos \frac{ \alpha }{2}-1 \right) \left( 2\cos \frac{ \alpha }{2}+1\right)}\) problem jest tego typu, że z tego powinienem dostać \(\displaystyle{ 2\cos \alpha +1}\)
jednak nie rozumiem jak do tego trzeba dojść...
Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, o 00:11 przez , łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych - punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Przekształcenie wzoru z cosinusami.

Post autor: Chromosom »

skorzystaj z tozsamosci \(\displaystyle{ \cos\alpha=2\cos^2\frac\alpha2-1\Leftrightarrow2\cos^2\frac\alpha2=\cos\alpha+1}\) pomnoz stronami przezz 2 i podstaw do pierwotnej postaci wyrazenia przed wymnozeniem
ODPOWIEDZ