Funkcje trygonometryczne - zadania różne
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Honolulu
Funkcje trygonometryczne - zadania różne
Oto zadanka, z przygotowania do sprawdzianu. Mnie na większości lekcji nie było (choroba), a chciałbym wiedzieć jak te zadania robić, więc sobie później przeanalizuję, jeśli Wam się uda wykonać
1) Sprawdź czy istnieje taki kąt ostry alfa, że jego: \(\displaystyle{ cos = \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ ctg
= 4}\). Odpowiedź uzasadnij.
2) Zbuduj w układzie współrzędnych taki kąt alfa , że sin\(\displaystyle{ \alpha= -\frac{2}{3}}\) i
\(\displaystyle{ tg\alpha<0}\) Oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne kąta alfa .
3) Wykaż, że liczba: \(\displaystyle{ a=\frac{cos120^\circ - 2sin150^\circ}{tg135^\circ}}\)
jest liczbą wymierną.
4) Wymień elementy zbioru: \(\displaystyle{ A = \{x: 4cos^{2} \alpha - 1 = 0 \wedge X \in
<0; 2 \pi > \wedge x > \pi \}}\)
5) Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} tgx, x \in \left( \frac{- \pi}{2}; \frac{- \pi }{4} \right) \\ \ctg x, x \in \left( \frac{- \pi }{4} ; \pi \right)\end{cases}}\)
podaj jej zbiór wartości i przedział monotoniczności
6)Sprawdź tożsamość: \(\displaystyle{ \frac{1 + tg^2 x }{1 + ctg^2x} \cdot cos^{2} x = sin^{2} x}\)
7) Pole prostokąta jest równe 240, a obwód 68. Oblicz tangens mniejszego z kątów, jaki przekątna tworzy z kątami prostokąta.
1) Sprawdź czy istnieje taki kąt ostry alfa, że jego: \(\displaystyle{ cos = \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ ctg
= 4}\). Odpowiedź uzasadnij.
2) Zbuduj w układzie współrzędnych taki kąt alfa , że sin\(\displaystyle{ \alpha= -\frac{2}{3}}\) i
\(\displaystyle{ tg\alpha<0}\) Oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne kąta alfa .
3) Wykaż, że liczba: \(\displaystyle{ a=\frac{cos120^\circ - 2sin150^\circ}{tg135^\circ}}\)
jest liczbą wymierną.
4) Wymień elementy zbioru: \(\displaystyle{ A = \{x: 4cos^{2} \alpha - 1 = 0 \wedge X \in
<0; 2 \pi > \wedge x > \pi \}}\)
5) Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} tgx, x \in \left( \frac{- \pi}{2}; \frac{- \pi }{4} \right) \\ \ctg x, x \in \left( \frac{- \pi }{4} ; \pi \right)\end{cases}}\)
podaj jej zbiór wartości i przedział monotoniczności
6)Sprawdź tożsamość: \(\displaystyle{ \frac{1 + tg^2 x }{1 + ctg^2x} \cdot cos^{2} x = sin^{2} x}\)
7) Pole prostokąta jest równe 240, a obwód 68. Oblicz tangens mniejszego z kątów, jaki przekątna tworzy z kątami prostokąta.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2011, o 15:16 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer[latex][/latex] na CAŁE wyrażenie. Klamerka w LaTeXu to '\begin{cases} wyrazenie1 \\ wyrazenie2 \end{cases}', natomiast symbol stopnia - '^\circ'.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer
Funkcje trygonometryczne - zadania różne
1) def \(\displaystyle{ ctgx}\) się kłania.
I ściemy o chorobie zostaw sobie dla innych ludzi ;]
Z czym masz konkretnie problemy?
I ściemy o chorobie zostaw sobie dla innych ludzi ;]
Z czym masz konkretnie problemy?
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Honolulu
Funkcje trygonometryczne - zadania różne
Nie było mnie na początkach funkcji trygonometrycznych, a w gimnazjum tego nie mieliśmy bo nasza zarombista nauczycielka doszła do wniosku że jeżeli nie ma tego w programie to tego nie musi robić...
Potem byłem na paru lekcjach i starałem się coś zrobić, ale już nic nie rozumiałem;/
P.S. Jeżeli uważasz, że kłamię to nie pomagaj i daruj sobie zbędne uwagi...
Potem byłem na paru lekcjach i starałem się coś zrobić, ale już nic nie rozumiałem;/
P.S. Jeżeli uważasz, że kłamię to nie pomagaj i daruj sobie zbędne uwagi...
Funkcje trygonometryczne - zadania różne
nie uważam tylko wiem, chłopie. Widziałem twoje poprzednie tematy ;]P.S. Jeżeli uważasz, że kłamię to nie pomagaj i daruj sobie zbędne uwagi...
Wolisz być dalej leniem czy skorzystasz z mojej wskazowki?
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Honolulu
Funkcje trygonometryczne - zadania różne
...i dlatego sądzisz że kłamię, bo wcześniej nie napisałem o chorobie...
Nieważne...
Pomożesz?
Nieważne...
Pomożesz?
Funkcje trygonometryczne - zadania różne
miodzio1988 pisze:1) def \(\displaystyle{ ctgx}\) się kłania.
Pomogę. Ale gotowca nie dostaniesz.
Skorzystaj z tego co napisalem
A gadka w stylu:
" chcę mieć wolne na sylwka" rzeczywiście mówi o chorobie
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Honolulu
Funkcje trygonometryczne - zadania różne
Spróbuje skorzystać.
...takie to dziwne, że wcześniej byłem chory, a teraz nie mam czasu bo chce jechać na sylwka?
...takie to dziwne, że wcześniej byłem chory, a teraz nie mam czasu bo chce jechać na sylwka?
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Honolulu
Funkcje trygonometryczne - zadania różne
Mam takie braki, że nie wiem co rozumiesz pod "Skorzystaj z def ctg"
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Honolulu
Funkcje trygonometryczne - zadania różne
stosunek długości przyprostokątnej b przyległej do tego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) i długości przyprostokątnej a leżącej naprzeciw tego kąta... ale nie wiem co to ma do zadania
Funkcje trygonometryczne - zadania różne
\(\displaystyle{ ctgx= \frac{cosx}{sinx}}\)
co masz teraz dane w zadaniu?
co masz teraz dane w zadaniu?
Funkcje trygonometryczne - zadania różne
Teraz wstaw te dane do rownosci podanej przez mistrza miodka.