W jaki sposób rozwiązać podane niżej równanie i nierówność?
\(\displaystyle{ \sin ^{2}\left(x+ \frac{\pi}{3}\right)=\sin\left (x- \frac{2\pi}{3}\right)\cdot \sin \left(x+ \frac{\pi}{3}\right)}\)
\(\displaystyle{ \ctg \left( \frac{x}{2}+\pi \right)\cdot \sin \left( \frac{x}{2}+\pi\right)<\cos\left(\frac{x}{2}- \frac{\pi}{2}\right)}\)
Równanie i nierówność trygonometryczna
Równanie i nierówność trygonometryczna
definicja \(\displaystyle{ \ctg \left( \frac{x}{2}+\pi \right)}\) jest do napisania najpierw
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mSe
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie i nierówność trygonometryczna
Chodzi Ci o coś takiego?
\(\displaystyle{ \ctg\left( \frac{x}{2}+\pi \right)= \frac{\cos\left( \frac{x}{2}+\pi\right)}{\sin\left( \frac{x}{2}+\pi\right)}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\left( \frac{x}{2}+\pi \right)= \frac{\cos\left( \frac{x}{2}+\pi\right)}{\sin\left( \frac{x}{2}+\pi\right)}}\)
Równanie i nierówność trygonometryczna
O to mi chodzi. Zobacz jak się skraca.
O pamietaj o dziedzinie
O pamietaj o dziedzinie
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mSe
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie i nierówność trygonometryczna
Więc to by było coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{\cos\left( \frac{x}{2}+\pi \right)}{\sin \left( \frac{x}{2}+\pi\right)}\cdot \sin \left (\frac{x}{2}+\pi\right)=\cos \left (\frac{x}{2}+ \frac{\pi}{2}\right),\qquad D_r=\{x:x \in \mathbb{R} \wedge x \neq 2k\pi, k \in \mathbb{C}\}}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2}+\pi \right)=\cos\left( \frac{x}{2}+ \frac{\pi}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2}+\pi \right)-\cos\left( \frac{x}{2}+ \frac{\pi}{2}\right)=0}\)
I teraz trzeba zastosować wzór na różnicę cosinusów?
\(\displaystyle{ \frac{\cos\left( \frac{x}{2}+\pi \right)}{\sin \left( \frac{x}{2}+\pi\right)}\cdot \sin \left (\frac{x}{2}+\pi\right)=\cos \left (\frac{x}{2}+ \frac{\pi}{2}\right),\qquad D_r=\{x:x \in \mathbb{R} \wedge x \neq 2k\pi, k \in \mathbb{C}\}}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2}+\pi \right)=\cos\left( \frac{x}{2}+ \frac{\pi}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2}+\pi \right)-\cos\left( \frac{x}{2}+ \frac{\pi}{2}\right)=0}\)
I teraz trzeba zastosować wzór na różnicę cosinusów?