równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
joasia777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 1 sty 2010, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

równania trygonometryczne

Post autor: joasia777 »

Hej, mam taki problem.
Załóżmy, że mam taki przykład:

\(\displaystyle{ \sqrt{sin^{2} \frac{x}{2} } = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

Po rozwiązaniu pozostaje mi seria rozwiazan:
\(\displaystyle{ x= \frac{2 \pi}{3}+ 4k \pi \vee x= \frac{4 \pi }{3} + 4k \pi}\)

Tyle z mojej strony. z tym,że w odpowiedziach mam jeszcze opcje z \(\displaystyle{ \frac{8 \pi }{3} + 4k \pi}\) \(\displaystyle{ i z \frac{10 \pi }{3} + 4k \pi}\)

Niestety analizowalam to kilka razy i nie zgadzają mi się te wyniki..
Wytłumaczy ktoś?:)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

równania trygonometryczne

Post autor: ares41 »

wskazówka:
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2} =|x|}\)
joasia777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 1 sty 2010, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

równania trygonometryczne

Post autor: joasia777 »

z tego skorzystałam i wyszły mi 2 z 4 wyników. Nie rozumiem tylko jak wyszły te 2
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

równania trygonometryczne

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \sin{ \frac{x}{2} }= \pm \sqrt{ \frac{1-\cos{x}}{2} }}\)
ODPOWIEDZ