Witam.
Po pierwsze Wesołych Świąt wszystkim
A teraz do sedna sprawy:
Oblicz miary kątów ostrych \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin \left( \alpha - \beta \right) = \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \cos \left( \alpha + \beta\right) = \frac{1}{2}}\).
Ja obliczyłem to tak:
\(\displaystyle{ \sin \left( \alpha - \beta \right) = \cos \left( \alpha + \beta\right)}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha * \cos \beta - \sin \beta * \cos \alpha = \cos \alpha * \cos \beta - \sin \alpha * \sin \beta}\)
I z tego mi wyszło, że:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \cos \left( 90^\circ - \alpha\right)}\)
czyli \(\displaystyle{ \cos \alpha = \cos \left( 90^\circ - \alpha\right)}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{2} \Leftrightarrow \alpha = 90^\circ - \alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 45^\circ}\)
i z tego mi wychodzi, że \(\displaystyle{ \beta = 15^\circ}\) bo \(\displaystyle{ \sin 30^\circ = \frac{1}{2}}\), a \(\displaystyle{ \cos 60^\circ = \frac{1}{2}}\).
Teraz mam pytanie do was: można takim sposobem liczyć, a jeśli nie to podrzucie pomysł jak, bo chcę dobrze zrozumieć tą trygonometrię
Oblicz miary kątów ostrych
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Oblicz miary kątów ostrych
proponuję układ równań
\(\displaystyle{ \sin \left( \alpha - \beta \right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_0= \frac{\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ \alpha - \beta=\frac{\pi}{6}}\)
lub
\(\displaystyle{ \alpha - \beta=\frac{5\pi}{6}}\)
i
\(\displaystyle{ \cos \left( \alpha + \beta\right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_0= \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \beta=\frac{\pi}{3}}\)
lub
\(\displaystyle{ \alpha + \beta=-\frac{\pi}{3}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha - \beta=\frac{\pi}{6} \\ \alpha + \beta=\frac{\pi}{3} \end{cases}}\)
można układów stworzyć kilka ale nie będą w I ćwiartce
\(\displaystyle{ \sin \left( \alpha - \beta \right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_0= \frac{\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ \alpha - \beta=\frac{\pi}{6}}\)
lub
\(\displaystyle{ \alpha - \beta=\frac{5\pi}{6}}\)
i
\(\displaystyle{ \cos \left( \alpha + \beta\right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_0= \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \beta=\frac{\pi}{3}}\)
lub
\(\displaystyle{ \alpha + \beta=-\frac{\pi}{3}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha - \beta=\frac{\pi}{6} \\ \alpha + \beta=\frac{\pi}{3} \end{cases}}\)
można układów stworzyć kilka ale nie będą w I ćwiartce