Oblicz bez użycia tablic oraz wykaż, że...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
daniel123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 lis 2006, o 23:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

Oblicz bez użycia tablic oraz wykaż, że...

Post autor: daniel123 »

Siemka wszystkim. Mam problem z zadaniem (jakby ktos potrafił rozwiazac to proszę o pomoc:

1) Wykaż, że : cos36*cos72=0,25
2) Oblicz: cos50*cos20+cos40*cos70=

Dziekuje z góry za pomoc:)
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Oblicz bez użycia tablic oraz wykaż, że...

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ \cos36^{o}\cos72^{o}=\frac{2\sin36^{o}\cos36^{o}\cos72^{o}}{2\sin36^{o}}=\frac{\sin72^{o}\cos72^{o}}{2\sin36^{o}}=\frac{2\sin72^{o}\cos72^{o}}{4\sin36^{o}}=\\=\frac{\sin144^{o}}{4\sin36^{o}}=\frac{\sin(180-36)^{o}}{4\sin36^{o}}=\frac{1}{4}}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Oblicz bez użycia tablic oraz wykaż, że...

Post autor: Lorek »

2
\(\displaystyle{ \cos 50\cdot \cos 20+\cos 40\cdot \cos 70=\cos 50\cdot \cos 20+\cos(90-50)\cdot \cos (90-20)=\cos 50\cdot \cos 20+\sin 50\sin 20=\cos (50-20)=\cos 30 =\frac{1}{2}}\)
Wszędzie są stopnie, ale nie chciało mi się pisać
ODPOWIEDZ