Ośmiokąt foremny

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
trzebiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 74 razy

Ośmiokąt foremny

Post autor: trzebiec »

Ośmiokąt foremny został umieszczony w układzie współrzędnych tak, że jego środek znajduje się w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\), jego bok \(\displaystyle{ AH}\) przecina w połowie oś\(\displaystyle{ OX}\) - oznaczony jako punkt\(\displaystyle{ P}\).
a)Oblicz długość boku tego ośmiokąta.
Dalej jest o wartościach funkcji trygonometrycznych kąta POA oraz POC, ale z tym raczej dam radę.

Na razie nie wiem z jakiej strony to ugryźć. Proszę najlepiej o podpowiedź, a nie rozwiązanie. Zależy mi by to zrozumieć, a nie "odwalić" zadanie. Z góry dziękuję za wszelką pomoc ; )
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ośmiokąt foremny

Post autor: anna_ »

Bok AH będzie równoległy do osi OY. Punkty A i H będą symetryczne względem osi OX. \(\displaystyle{ \sphericalangle AOH=45^o}\)
trzebiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 74 razy

Ośmiokąt foremny

Post autor: trzebiec »

to już mam, ale nie wiem co mam zrobić z tymi posiadanymi informacjami. f. trygonometrycznymi to?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ośmiokąt foremny

Post autor: anna_ »

Podaj dokładną treść zadania. Wydaje mi się, że jest za mało danych.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Ośmiokąt foremny

Post autor: Inkwizytor »

Jest ewidentnie za mało danych. Nawet dodatkowe informacje o samych kątach nic nie wnoszą bo to ośmiokąt foremny i dokładnie wiemy jakie kąty i gdzie są. MUSI byc jakakolwiek dana odnośnie jakieś długości, odległości lub współrzędne jakiekolwiek punktu związanego z tym ośmiokątem
trzebiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 74 razy

Ośmiokąt foremny

Post autor: trzebiec »

wybaczcie, tam był rysunek, aczkolwiek starałem się jak najprościej to napisać. Punkt P(1,0)
To chyba jedyne o czym zapomniałem wspomnieć.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Ośmiokąt foremny

Post autor: Inkwizytor »

Jeżeli punkt (1,0) jest środkiem jednego z boków (tego pionowo zorientowanego), to również punkty (-1,0) ; (0,1) ; (0,-1) są takimi środkami. Zrób rysunek a zobaczysz o czym "mówię"
trzebiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 74 razy

Ośmiokąt foremny

Post autor: trzebiec »

no tak, zgadza się. Czy teraz powinienem dostać olśnienia ? Czy funkcjami trygonometrycznymi da się obliczyć długość tego boku ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ośmiokąt foremny

Post autor: anna_ »

Porównaj pola trójkąta OAH.
\(\displaystyle{ P= \frac{|AH| \cdot |OP|}{2}}\)

\(\displaystyle{ P= \frac{|OA| \cdot |OH| \cdot sin45^o}{2}}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Ośmiokąt foremny

Post autor: Inkwizytor »

jeśli bok ma długość a to wg tego co zostało ustalone wychodzi że:

\(\displaystyle{ 2 = a +2 \cdot \frac{a}{ \sqrt{2} }}\)

2 to "wysokość" (i "szerokość" też) całego ośmiokąta foremnego - inaczej pisząc żeby wyciąć osmiokąt potrzeba płachty o wymiarach 2x2
trzebiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 74 razy

Ośmiokąt foremny

Post autor: trzebiec »

Dziękuję bardzo. Pojąłem wszystko, dziękuję za wytłumaczenie. Problem nierozwiązanego zadania zawsze niezmiernie mnie frapuje.
ODPOWIEDZ