Przekształcenie wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 22:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Przekształcenie wzoru
Mam taki problem musze zrobić sprawozdanie na fiyzke, a nie wiem jak przeszytałcić wzór, żeby uzyskać wymagane dane
Wzór jest taki:
\(\displaystyle{ \sin 4\Theta =\frac{D}{2R} \Rightarrow\Theta=\arcsin \frac{D}{2R}\Rightarrow\ \sin \Theta=\sin \frac{\arcsin\ \frac{D}{2R} }{4}}\)
musze z tego uzyskać \(\displaystyle{ \Theta}\) oraz \(\displaystyle{ \\sin\Theta}\)
Dane przykładowe to \(\displaystyle{ \R=65}\) oraz \(\displaystyle{ \D=21,9}\)
Z góry dziękuj z pomoc, jestem słaby z matematyki i mam nadzeje, ze ktoś mi pokaże jak przekształcić taki wzorek
Wzór jest taki:
\(\displaystyle{ \sin 4\Theta =\frac{D}{2R} \Rightarrow\Theta=\arcsin \frac{D}{2R}\Rightarrow\ \sin \Theta=\sin \frac{\arcsin\ \frac{D}{2R} }{4}}\)
musze z tego uzyskać \(\displaystyle{ \Theta}\) oraz \(\displaystyle{ \\sin\Theta}\)
Dane przykładowe to \(\displaystyle{ \R=65}\) oraz \(\displaystyle{ \D=21,9}\)
Z góry dziękuj z pomoc, jestem słaby z matematyki i mam nadzeje, ze ktoś mi pokaże jak przekształcić taki wzorek
Ostatnio zmieniony 21 gru 2010, o 22:51 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 22:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Przekształcenie wzoru
To jeżeli \(\displaystyle{ \sin4\Theta=0,168461538}\), to wtedy \(\displaystyle{ \Theta}\) powinna się równać \(\displaystyle{ \/0,04211538462}\)
Dobrze obliczyłem??
Dobrze obliczyłem??
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Przekształcenie wzoru
jeżeli wynik podany w radianach to w przybliżeniu (do trzeciej cyfry po przecinku) tak
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 22:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Przekształcenie wzoru
To tylko \(\displaystyle{ \sin4\Theta}\) dziele przez 4 i wychodzi mi \(\displaystyle{ \Theta}\)??
Bo naprawde nie wiem jak to wydzielić Mogłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć na tym przykładzie??
Bo naprawde nie wiem jak to wydzielić Mogłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć na tym przykładzie??
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Przekształcenie wzoru
znaczy wynik arcsinusa dzielisz przez 4. (teraz zauważyłem że masz bład w pierwszym wpisie)
\(\displaystyle{ \Theta= \frac{1}{4} \cdot \arcsin \frac{D}{2R}}\)
\(\displaystyle{ \Theta= \frac{1}{4} \cdot \arcsin \frac{D}{2R}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 21 lut 2010, o 22:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Przekształcenie wzoru
Czyli w tym przypadku \(\displaystyle{ \Theta}\) powinna się równać 2,424595422?? Bo coś mi sie nie zgadza
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Przekształcenie wzoru
Theta wyrażona w radianach wyszła ci dobrze w którymś wcześniej poście. Możliwe że masz wynik w stopniach (trzeba przeliczyc)