Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jerzy_q
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 300
Rejestracja: 6 lut 2009, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 39 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Jerzy_q »

Jak ładnie roznieść \(\displaystyle{ \sin x+\cos x<-1}\)?
Wiem, że trzeba podnieść do kwadratu i poskracać do \(\displaystyle{ \sin 2x}\), ale mam problem ze znakami i rozwiązanie wychodzi nie takie, jakie bym chciał.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Lorek »

Jak się podnosi do kwadratu bez założeń to może potem wyjść coś innego niż powinno. Lepiej zrobić tak, że \(\displaystyle{ \sin x+\cos x}\) zwinąć do "jednej" funkcji.
Jerzy_q
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 300
Rejestracja: 6 lut 2009, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 39 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Jerzy_q »

No i tego właśnie za bardzo nie umiem
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=\sqrt{2}(\frac{\sqrt{2}}{2}\sin x+\frac{\sqrt{2}}{2}\cos x)=...}\)
SzopenPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 6 lut 2010, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MD
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: SzopenPL »

Witam

Mam pytanie czy można to zrobić w taki sposób:

\(\displaystyle{ sin x + cos x < -1 \\ sin x + sin (x+ \frac{\pi}{2} ) < -1 \\ 2 sin (x+ \frac{\pi}{4} ) cos (- \frac{\pi}{4}) < -1 \\ 2 sin (x+ \frac{\pi}{4})cos \frac{\pi}{4} < -1\\ sin (x+ \frac{\pi}{4} ) < -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

Teraz analogicznie już podajemy rozwiązanie. Czy byłby to dobry sposób ?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Lorek »

Jasne, że tak można. Tym co napisałem wyżej dojdzie się do czegoś podobnego.
ODPOWIEDZ