j.w.
a) \(\displaystyle{ 5 sin x - \frac{3}{sin x} = 2}\)
przez pomocnicze podstawienie dochodze do tego że \(\displaystyle{ sin x=1 \vee sin x=- \frac{3}{5}}\)
pierwszy wiem jak ale co z tym drugim?
b) \(\displaystyle{ tg ^{3} x = tg x}\)
c) \(\displaystyle{ sin ^{3}x =12 sin ^{2} x}\)
równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 17 razy
równania trygonometryczne
W każdym podstawienie pomocnicze powinno pomóc. W ostatnich równaniach przerzuć wszystko na jedną stronę.
Co do wartości sinusa, to \(\displaystyle{ x=arcsin(-\frac{3}{5} )}\)
Co do wartości sinusa, to \(\displaystyle{ x=arcsin(-\frac{3}{5} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sandomierz
- Podziękował: 22 razy
równania trygonometryczne
nie rozumiem tego zapisu
to w takim razie wyjdzie mi w b że \(\displaystyle{ tgx=0 \vee tg x=1}\) a w c że \(\displaystyle{ sin x=0 \vee sin x=12}\) ??
to w takim razie wyjdzie mi w b że \(\displaystyle{ tgx=0 \vee tg x=1}\) a w c że \(\displaystyle{ sin x=0 \vee sin x=12}\) ??