wygląda to w ten sposób -proszę o rozwiazanie z wytłumaczeniem dzięki
\(\displaystyle{ \left( 2 \cdot arc cos \frac { \sqrt{-3} }{2} +3 \cdot arc tg\left( \frac{ \sqrt{-3} }{3} \right)+arc sin\left( sin \frac{7}{6} \pi \right)+arc ctg\left( -1\right) \right)=}\)
funkcje cycklometryczne
funkcje cycklometryczne
Gdzie tutaj masz równanie?-- 20 grudnia 2010, 15:43 --Ładnie tak zmieniać nazwę tematu?
jaki zatem masz problemu tutaj? Wiesz co to jest funkcja odwrotna?
jaki zatem masz problemu tutaj? Wiesz co to jest funkcja odwrotna?
funkcje cycklometryczne
sorry za ten temat
tak wiem co to jest funkcja odwrotna
np. jak mam \(\displaystyle{ arccos\left( \frac{ \sqrt{-3} }{2} \right)}\)
no to pisze tak \(\displaystyle{ arccos\left( \frac{ \sqrt{-3} }{2} \right)= \alpha \Leftrightarrow cos \alpha = \frac{ \sqrt{-3} }{2} \wedge \alpha \in \left[ 0, \pi \right]}\)
wiem że \(\displaystyle{ cos \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{ \pi }{6}}\)
i co dalej
minus powinien być przed \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) źle wpisałem
tak wiem co to jest funkcja odwrotna
np. jak mam \(\displaystyle{ arccos\left( \frac{ \sqrt{-3} }{2} \right)}\)
no to pisze tak \(\displaystyle{ arccos\left( \frac{ \sqrt{-3} }{2} \right)= \alpha \Leftrightarrow cos \alpha = \frac{ \sqrt{-3} }{2} \wedge \alpha \in \left[ 0, \pi \right]}\)
wiem że \(\displaystyle{ cos \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{ \pi }{6}}\)
i co dalej
minus powinien być przed \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) źle wpisałem
Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, o 15:58 przez thomson, łącznie zmieniany 2 razy.
funkcje cycklometryczne
A powiedz mi ile wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{-3}}\) ? Podpowiem, że na \(\displaystyle{ b}\) jakiś wyraz
funkcje cycklometryczne
nie bardzo wiem po co to \(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\)
-- 20 gru 2010, o 16:08 --
to chodzi potem o to
\(\displaystyle{ cos \frac{5}{6} \pi =cos \pi - \frac{ \pi }{6}=-cos \frac{ \pi }{6}=- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
i odpowiedzią będzie że \(\displaystyle{ arccos - \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{5}{6} \pi}\)??
-- 20 gru 2010, o 16:08 --
to chodzi potem o to
\(\displaystyle{ cos \frac{5}{6} \pi =cos \pi - \frac{ \pi }{6}=-cos \frac{ \pi }{6}=- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
i odpowiedzią będzie że \(\displaystyle{ arccos - \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{5}{6} \pi}\)??