no i jak to rozwiązać?
\(\displaystyle{ cos4x\geq\frac{1}{2}}\)
moja wiedza nie wystarcza. cos4x.... ?
- PFloyd
- Użytkownik
- Posty: 620
- Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 122 razy
moja wiedza nie wystarcza. cos4x.... ?
Rozpisz \(\displaystyle{ cos4x}\) do postaci \(\displaystyle{ 8cos^{4}x-8cos^{2}x+1}\) i rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ 8cos^{4}x-8cos^{2}x+\frac{1}{2}\geq 0}\) podstawiając \(\displaystyle{ t=cos^{2}x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 lis 2006, o 19:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Białostocka
moja wiedza nie wystarcza. cos4x.... ?
tylko właśnie problem jest w tym, że nie wiem jak to rozpisać...:/
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 20 lis 2006, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
moja wiedza nie wystarcza. cos4x.... ?
rozwiazujesz prosta nierówność cosx≥� po czym otrzymujesz przedzialy do ktorych nalezy x. poniewaz masz nierownosc cos4x≥� wiec do tych przedziałow nalezy 4x. Nastepnie rozumujesz w ten sposob:
jesli \(\displaystyle{ 4x\in to, b\geq 4x\geq a}\)
zatem \(\displaystyle{ \frac{b}{4} q x q \frac{a}{4}}\)
z tego wynika ze \(\displaystyle{ x\in}\)
jesli przypadkiem moja metoda jest zła to niech ktos napisze bo mam chwilowe zamroczenia
jesli \(\displaystyle{ 4x\in to, b\geq 4x\geq a}\)
zatem \(\displaystyle{ \frac{b}{4} q x q \frac{a}{4}}\)
z tego wynika ze \(\displaystyle{ x\in}\)
jesli przypadkiem moja metoda jest zła to niech ktos napisze bo mam chwilowe zamroczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 29 lis 2006, o 19:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Białostocka
moja wiedza nie wystarcza. cos4x.... ?
gabriel moze masz racje ale dziwnie mi to wyszło heh...
\(\displaystyle{ x }\)
\(\displaystyle{ x }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 20 lis 2006, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
moja wiedza nie wystarcza. cos4x.... ?
zamiast \(\displaystyle{ \frac{\pi}{24}}\)
powinno byc\(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}}\) i tak poza tym dobrze jak sprawdzalem w excelu
powinno byc\(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}}\) i tak poza tym dobrze jak sprawdzalem w excelu