\(\displaystyle{ \sqrt{3}cos x + sin x - \sqrt{2} = 0}\)
Nie mogę wpaść jak to ugryźć. Z góry dziękuję za pomoc.
Rozwiąż równanie
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
Juz mamy układ równań ; )
Juz mamy układ równań ; )
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, o 21:40 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Rozwiąż równanie
Ja bym spróbował przenieść ten pierwiastek z 2 na drugą stronę, podnieść do kwadratu i zobaczyć co wyjdzie, albo z jedynki trygonometrycznej zrobić podstawienie i sprowadzić do postaci funkcji kwadratowej
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie
O ja ! Kurcze, wiedziałam że nie widzę jakiegoś łatwego rozwiązania Dziękuję bardzo.
-- 19 gru 2010, o 22:05 --
Nie wychodzi mi podstawienie ;/ Jakieś strasznie pierwiastki, a powinien wyjść ładny wynik... ( \(\displaystyle{ x= -\frac{ \pi }{12} + 2k \pi \vee x= \frac{5 \pi }{12}+2k \pi}\))
-- 19 gru 2010, o 22:05 --
Nie wychodzi mi podstawienie ;/ Jakieś strasznie pierwiastki, a powinien wyjść ładny wynik... ( \(\displaystyle{ x= -\frac{ \pi }{12} + 2k \pi \vee x= \frac{5 \pi }{12}+2k \pi}\))