ciąg o wyrazie będącym sumą sin i cos
ciąg o wyrazie będącym sumą sin i cos
Dany jest ciąg \(\displaystyle{ (a _{n} )}\) o wyrazie ogólnym \(\displaystyle{ a_{n}= sinn \pi +cosn \pi}\). Wykaż, że ciąg ma tylko dwie wartości.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, o 17:05 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
ciąg o wyrazie będącym sumą sin i cos
\(\displaystyle{ \sin n\pi=???}\)
Sprawdź, że \(\displaystyle{ \cos n\pi=(-1)^n}\)
Sprawdź, że \(\displaystyle{ \cos n\pi=(-1)^n}\)