x i y sa kątami ostrym.Uzasadnij że x=y

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Czingisham
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 31 sty 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: w-wa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 1 raz

x i y sa kątami ostrym.Uzasadnij że x=y

Post autor: Czingisham »

Niech x , y będą kątami ostrymi.Wiedząc ,że \(\displaystyle{ sinx + siny= \frac{4}{3}}\) i \(\displaystyle{ cosx + cosy = \frac{2 \sqrt{5} }{3}}\) uzasadnij ,że \(\displaystyle{ x=y}\).Proszę o wskazówke.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

x i y sa kątami ostrym.Uzasadnij że x=y

Post autor: tometomek91 »

Są kątami ostrymi to spróbuj podniesć do kwadratu i dodać stronami, może wyjdzie jakaś jedynka trygonometryczna i może wzór na kosinus różnicy...
ODPOWIEDZ