Nalezy wykazac, ze jezeli kąty x,y,z sa katami wewnetrznymi trójkąta to:
\(\displaystyle{ sin^2 x(sin(z-y))+sin^2 y(sin(x-z))+sin^2 z(sin(y-x))+sin^2 x(sinz-siny)+sin^2 y(sinx-sinz)+sin^2 z(siny-sinx)=0}\)
może mi ktoś pomóc?
Tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Tożsamość trygonometryczna
Skorzystaj z nieparzystości sinusa
\(\displaystyle{ \sin (\alpha- \beta)=-\sin (\beta-\alpha)}\)
\(\displaystyle{ \sin (\alpha- \beta)=-\sin (\beta-\alpha)}\)