Mam taką funkcję:
\(\displaystyle{ cos \alpha = 0,24444444}\)
jak mogę wyznaczyć alfa nie używając kalkulatora?
wyznaczyć kąta na podstawie wartości funkcji
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
wyznaczyć kąta na podstawie wartości funkcji
Można geomterycznie.
\(\displaystyle{ 10x = 2,44444}\)
\(\displaystyle{ x=0,24444444}\)
\(\displaystyle{ 9x=2}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{9}}\)
Teraz w układzie współrzędnych rysujesz prostą o równaniu x=2. Następnie wbijasz cyrkiel w początek układu współrzędnych mając rozwarcie 9 i rysujesz połokrąg tak by przeciąć prostą w I ćwiartce. punkt przecięcia z początkiem układu bedzie wyznaczać ten kąt.
\(\displaystyle{ 10x = 2,44444}\)
\(\displaystyle{ x=0,24444444}\)
\(\displaystyle{ 9x=2}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{9}}\)
Teraz w układzie współrzędnych rysujesz prostą o równaniu x=2. Następnie wbijasz cyrkiel w początek układu współrzędnych mając rozwarcie 9 i rysujesz połokrąg tak by przeciąć prostą w I ćwiartce. punkt przecięcia z początkiem układu bedzie wyznaczać ten kąt.
wyznaczyć kąta na podstawie wartości funkcji
Tylko niestety w poleceniu mam podać wynik z dokładnością do minut kątowych.
Przepraszam, że nie podałam tego zastrzeżenia.
Przepraszam, że nie podałam tego zastrzeżenia.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wyznaczyć kąta na podstawie wartości funkcji
\(\displaystyle{ \alpha=arccos (0,24444444)\approx 1.32384962 (75.85^{o})}\)