1. Wiedząc , że \(\displaystyle{ \sin \alpha = 0,8}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym , oblicz wartość pozastałych funkci trygonometrycznych .
2. Rozwiąż trójkąt prostokątny o przyprost. długości 5 cm i kącie przeciwległym do niej o mierze \(\displaystyle{ 60^\circ}\).
3. Oblicz pole trójkąta ABC , w którym dł. boku BC wynosi 8 cm , zaś kąt między nimi wynosi \(\displaystyle{ 60^\circ}\).
4. Samolot startuje z lotniska pod kątem \(\displaystyle{ 32^\circ}\) do poziomu , jak wysoko znajdzie się po przeleceniu 2 km w lini prostej .
Potrzebna pomoc , aby zaliczyć semestr .
Kilka zadań z trygonometri
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 gru 2010, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk CHEŁM
Kilka zadań z trygonometri
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, o 18:20 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Kilka zadań z trygonometri
1.
\(\displaystyle{ sin \alpha = 0,8}\)
\(\displaystyle{ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ (0,8)^2+cos^2\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ 0,64+cos^2\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ cos^2\alpha=1-0,64}\)
\(\displaystyle{ cos^2\alpha=0,36}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=0,6}\)
tg i ctg ze wzorów
2.
\(\displaystyle{ a=5}\) - przyprostokątna
\(\displaystyle{ b}\) - przyprostokątna
\(\displaystyle{ c}\) - przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ c}\) policzysz z
\(\displaystyle{ sin60^o= \frac{a}{c}}\)
\(\displaystyle{ b}\) np z \(\displaystyle{ tg60^o}\) lub Pitagorasa
4.
\(\displaystyle{ sin32^o= \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = 0,8}\)
\(\displaystyle{ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ (0,8)^2+cos^2\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ 0,64+cos^2\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ cos^2\alpha=1-0,64}\)
\(\displaystyle{ cos^2\alpha=0,36}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=0,6}\)
tg i ctg ze wzorów
2.
\(\displaystyle{ a=5}\) - przyprostokątna
\(\displaystyle{ b}\) - przyprostokątna
\(\displaystyle{ c}\) - przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ c}\) policzysz z
\(\displaystyle{ sin60^o= \frac{a}{c}}\)
\(\displaystyle{ b}\) np z \(\displaystyle{ tg60^o}\) lub Pitagorasa
4.
\(\displaystyle{ sin32^o= \frac{x}{2}}\)