Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 10:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 7 razy
Rozwiąż równanie
Tak. Problem mam z tym, że w odpowiedziach sa podane trzy wyniki, i nie umiem dojść do tego, dlaczego w tym przedziale, są aż 3 możliwe.
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 10:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 7 razy
Rozwiąż równanie
Hmm, w związku z tym mam pytanie, liczba przy x informuje ile razy dana funkcja musi się zmieścić w podanym przedziale? Czy dobrze rozumuję? Stąd 3 wyniki...?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Rozwiąż równanie
Rozwiązujesz równanie \(\displaystyle{ \tan y=1}\)
Jak wyjdą Ci rozwiązania \(\displaystyle{ y=}\)coś, to wtedy podstawiasz \(\displaystyle{ y=3x}\) i wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\). I na końcu wybierasz te rozwiązania, które należą do tego przedziału z zadania \(\displaystyle{ \left( 0; \pi \right)}\)
Jak wyjdą Ci rozwiązania \(\displaystyle{ y=}\)coś, to wtedy podstawiasz \(\displaystyle{ y=3x}\) i wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\). I na końcu wybierasz te rozwiązania, które należą do tego przedziału z zadania \(\displaystyle{ \left( 0; \pi \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 1 lis 2010, o 10:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 7 razy
Rozwiąż równanie
No jak na razie mam jedno rozwiązanie
\(\displaystyle{ 3x= \frac{ \pi }{4}+k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{12}+ \frac{k \pi }{3}}\)
a co z pozostałymi rozwiązaniami?
\(\displaystyle{ 3x= \frac{ \pi }{4}+k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{12}+ \frac{k \pi }{3}}\)
a co z pozostałymi rozwiązaniami?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Rozwiąż równanie
No tu są wszystkie, nawet za dużo ich jest Podstawiasz za \(\displaystyle{ k}\) liczby całkowite i sprawdzasz, co należy do przedziału z zadania.