Suma wszystkich pierwiastków równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
help_me;)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 8 wrz 2006, o 20:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 12 razy

Suma wszystkich pierwiastków równania

Post autor: help_me;) »

Oblicz sumę wszystkich pierwiastków równania \(\displaystyle{ sin3x=ctg\frac{25}{2}\pi}\) , które spełniają nierówność \(\displaystyle{ |x-5\pi|\leq 5\pi}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Suma wszystkich pierwiastków równania

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ ctg \frac{25\pi}{2}=0\\|x-5\pi|\leq 5\pi x\in}\)
help_me;)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 8 wrz 2006, o 20:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 12 razy

Suma wszystkich pierwiastków równania

Post autor: help_me;) »

Skad wiem, ze \(\displaystyle{ ctg \frac{25\pi}{2}=0}\) ?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Suma wszystkich pierwiastków równania

Post autor: Lorek »

Skorzystaj z wzorów redukcyjnych, poza tym jest to miejsce zerowe cosinusa, a co za tym idzie- cotangensa.
ODPOWIEDZ