Funkcje trygonometryczne. Sinus etc.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
triathlon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 18 gru 2010, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Funkcje trygonometryczne. Sinus etc.

Post autor: triathlon »

Witam, mam otóz pewien problem.
Jak to ugryźć ?

\(\displaystyle{ f(x)=-3sin\frac{x}{2}}\)

Do obliczenia jest wartość funkcji \(\displaystyle{ f(\frac{7\pi}{3})}\)
    Jakiś szybki i łatwy sposób do obliczania podobnych funkcji?


    Pozdrawiam
    Awatar użytkownika
    M Ciesielski
    Użytkownik
    Użytkownik
    Posty: 2524
    Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
    Płeć: Mężczyzna
    Lokalizacja: Bytom
    Podziękował: 44 razy
    Pomógł: 302 razy

    Funkcje trygonometryczne. Sinus etc.

    Post autor: M Ciesielski »

    No... Podstaw \(\displaystyle{ x = \frac{7 \pi}{3}}\). Ten sinus możesz wtedy obliczyć. W końcu \(\displaystyle{ \frac{7\pi}{6} = \pi + \frac{\pi}{6}}\) i ze wzorów redukcyjnych.
    ODPOWIEDZ