wyznacz cos0,5y

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pan_x000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 31 sty 2010, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 34 razy

wyznacz cos0,5y

Post autor: pan_x000 »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ tgy= \frac{12}{5}}\) i y jest kątem z 3 ćwiartki mam obliczyć \(\displaystyle{ cos \frac{y}{2}}\) Z jakich wzorów skorzystać?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

wyznacz cos0,5y

Post autor: TheBill »

Ja bym korzystając z jedynki trygonometrycznej obliczył najpierw \(\displaystyle{ cosy}\), a potem ze wzoru: \(\displaystyle{ cos 2\alpha =2cos^2 \alpha-1}\)
ODPOWIEDZ