Suma i różnica kątów dowolnych x,y
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Suma i różnica kątów dowolnych x,y
Witam!
Potrzebuję wyjaśnienia i obliczenia poniższych zadań, ponieważ mam strasznego nauczyciela z matematyki, który nie potrafi dużo wytłumaczyć.
zad. 1
Oblicz \(\displaystyle{ sin( \alpha + \beta ), sin( \alpha - \beta ), cos( \alpha + \beta ), cos( \alpha - \beta )}\)
\(\displaystyle{ a) cos \alpha = \frac{-3}{4} ; \alpha \in ( 90^{o} ;180^{o}) ; cos \beta = \frac{5}{13} ; \beta \in (0^{o};90^{o})}\)
\(\displaystyle{ b) cos \alpha = \frac{1}{2} ; \alpha \in ( 0^{o} ;90^{o}) ; cos \beta = \frac{ \sqrt{3} }{2} ; \beta \in (180^{o};270^{o})}\)
zad. 2
Oblicz kąt na dwa sposoby.
\(\displaystyle{ cos75^{o}}\)
\(\displaystyle{ a) cos( 45^{o} +30^{o})}\)
tutaj to raczej tylko trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika i dodać licznik.
\(\displaystyle{ b) cos ^{2} 75 ^{o} + sin ^{2} 75 ^{o} =1}\)
tu już niestety nie wiem ;/
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Potrzebuję wyjaśnienia i obliczenia poniższych zadań, ponieważ mam strasznego nauczyciela z matematyki, który nie potrafi dużo wytłumaczyć.
zad. 1
Oblicz \(\displaystyle{ sin( \alpha + \beta ), sin( \alpha - \beta ), cos( \alpha + \beta ), cos( \alpha - \beta )}\)
\(\displaystyle{ a) cos \alpha = \frac{-3}{4} ; \alpha \in ( 90^{o} ;180^{o}) ; cos \beta = \frac{5}{13} ; \beta \in (0^{o};90^{o})}\)
\(\displaystyle{ b) cos \alpha = \frac{1}{2} ; \alpha \in ( 0^{o} ;90^{o}) ; cos \beta = \frac{ \sqrt{3} }{2} ; \beta \in (180^{o};270^{o})}\)
zad. 2
Oblicz kąt na dwa sposoby.
\(\displaystyle{ cos75^{o}}\)
\(\displaystyle{ a) cos( 45^{o} +30^{o})}\)
tutaj to raczej tylko trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika i dodać licznik.
\(\displaystyle{ b) cos ^{2} 75 ^{o} + sin ^{2} 75 ^{o} =1}\)
tu już niestety nie wiem ;/
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Suma i różnica kątów dowolnych x,y
Masz wzory przecież na sinusy cosinusy takich sum. SKorzystaj z nich
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Suma i różnica kątów dowolnych x,y
Nawet wzory bez objaśnienia mi nic nie dadzą. Nie potrafię tego "ogarnąć" mieliśmy to dziś pierwszy raz..
Suma i różnica kątów dowolnych x,y
Ale te wzory nie wymagają objaśnienia. Podstawiasz i Ci wychodzi. Serio
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Suma i różnica kątów dowolnych x,y
Pokaż ten wzór i powiedz, którego elementu nie rozumiesz nie umiesz wyznaczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Suma i różnica kątów dowolnych x,y
\(\displaystyle{ sin(x+y)=sinx \cdot cosy+cosx \cdot siny}\)
\(\displaystyle{ sin(x-y)=sinx \cdot cosy-cosx \cdot siny}\)
\(\displaystyle{ cos(x+y)=cosx \cdot cosy-sinx \cdot siny}\)
\(\displaystyle{ cos(x-y)=cosx \cdot cosy+sinx \cdot siny}\)
całości,
mogę sobie załozyć że x to \(\displaystyle{ \alpha}\), a y \(\displaystyle{ \beta}\)
ale co dalej żeby to było adekwatne do zadania to nie wiem
możesz wyliczyć przykład a) lub b)?
edit:
w sumie doszedłem do czegoś takiego w przykładzie a) do \(\displaystyle{ sin(\alpha +\beta}\)
ale tylko po części
\(\displaystyle{ sin(\alpha +\beta)=?? \cdot \frac{5}{13} + \frac{-3}{4} \cdot ??}\)
w znaki zapytania nie wiem jak obliczyć wartości z tych przedziałów kątów sin i cos.
\(\displaystyle{ sin(x-y)=sinx \cdot cosy-cosx \cdot siny}\)
\(\displaystyle{ cos(x+y)=cosx \cdot cosy-sinx \cdot siny}\)
\(\displaystyle{ cos(x-y)=cosx \cdot cosy+sinx \cdot siny}\)
całości,
mogę sobie załozyć że x to \(\displaystyle{ \alpha}\), a y \(\displaystyle{ \beta}\)
ale co dalej żeby to było adekwatne do zadania to nie wiem
możesz wyliczyć przykład a) lub b)?
edit:
w sumie doszedłem do czegoś takiego w przykładzie a) do \(\displaystyle{ sin(\alpha +\beta}\)
ale tylko po części
\(\displaystyle{ sin(\alpha +\beta)=?? \cdot \frac{5}{13} + \frac{-3}{4} \cdot ??}\)
w znaki zapytania nie wiem jak obliczyć wartości z tych przedziałów kątów sin i cos.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2010, o 11:44 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to '\cdot'.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Suma i różnica kątów dowolnych x,y
ok czyli coś takiego?
\(\displaystyle{ sin ^{2} = 1-cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha= {+ \choose -} \sqrt{ 1-cos ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \sqrt{1- \frac{9}{16} } = \frac{ \sqrt{7} }{4}}\)
\(\displaystyle{ sin \beta = \sqrt{1- \frac{25}{169} } = \frac{12}{13}}\)
ok to tam podstawiłem i dało mi \(\displaystyle{ \frac{5 \sqrt{7} - 36}{52}}\)
teraz te same wartości trzeba odjąć
ale co mam zrobić przy
\(\displaystyle{ cos( \alpha + \beta )}\) i
\(\displaystyle{ cos( \alpha - \beta )}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} = 1-cos ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha= {+ \choose -} \sqrt{ 1-cos ^{2} \alpha }}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \sqrt{1- \frac{9}{16} } = \frac{ \sqrt{7} }{4}}\)
\(\displaystyle{ sin \beta = \sqrt{1- \frac{25}{169} } = \frac{12}{13}}\)
ok to tam podstawiłem i dało mi \(\displaystyle{ \frac{5 \sqrt{7} - 36}{52}}\)
teraz te same wartości trzeba odjąć
ale co mam zrobić przy
\(\displaystyle{ cos( \alpha + \beta )}\) i
\(\displaystyle{ cos( \alpha - \beta )}\)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2010, o 21:58 przez gitarzystaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Suma i różnica kątów dowolnych x,y
obliczeń nie sprawdzam. Sposób jest ok.
to samo. Podobne wzory są na toale co mam zrobić przy
\(\displaystyle{ cos( \alpha + \beta )}\) i \(\displaystyle{ cos( \alpha - \beta )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Suma i różnica kątów dowolnych x,y
Obliczeń nie trzeba już wiem o co chodzi
Ok to to dla cos
ma wyglądać tak?
Obliczone wartości
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{7} }{4}}\)
\(\displaystyle{ sin \beta = \frac{12}{13}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{-3}{4}}\)
\(\displaystyle{ cos \beta = \frac{5}{13}}\)
przyjmuje do wzoru
\(\displaystyle{ cos( \alpha + \beta )=cos \alpha \cdot cos \beta -sin \alpha \cdot sin \beta}\)
Ok to to dla cos
ma wyglądać tak?
Obliczone wartości
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{7} }{4}}\)
\(\displaystyle{ sin \beta = \frac{12}{13}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{-3}{4}}\)
\(\displaystyle{ cos \beta = \frac{5}{13}}\)
przyjmuje do wzoru
\(\displaystyle{ cos( \alpha + \beta )=cos \alpha \cdot cos \beta -sin \alpha \cdot sin \beta}\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2010, o 11:45 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. J.w.
Powód: Poprawa wiadomości. J.w.