sprawdz tozsamosc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
antol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 8 lis 2010, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 3 razy

sprawdz tozsamosc

Post autor: antol »

\(\displaystyle{ (tg \alpha+1)(tg(90 ^{0} - \alpha )-1)= \frac{1}{tg \alpha } - tg \alpha}\)

prosze o pomoc bo nie wiem jak do tego podejsc. Prosze o wytlumaczenie
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, o 22:30 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer [latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

sprawdz tozsamosc

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ L=(tg \alpha+1)(tg(90 ^{0} - \alpha )-1)=(tg \alpha+1)(ctg \alpha -1)=tg\alpha ctg\alpha-tg\alpha+ctg\alpha-1=1-tg\alpha+ctg\alpha-1= \frac{1}{tg \alpha }- tg \alpha=P}\)
antol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 8 lis 2010, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 3 razy

sprawdz tozsamosc

Post autor: antol »

dzieki i wszystko jasne
ODPOWIEDZ