Witam!
Moje pytanie dot. fajnego rownanka jest nastepujace - czy mozna je wyliczyc bez uzycia tablic (w celu uzyskania ostatecznego wyniku)?
A oto fajne rownanko (zakres licealny):
\(\displaystyle{ 3cos2x+sin^{2}x=cos^{2}x+\sqrt{3}}\)
Fajne rownanko tryg.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Fajne rownanko tryg.
łee banał
\(\displaystyle{ 3\cos 2x+\sin^2 x=\cos^2 x+\sqrt{3}\\ 3 \cos 2x=\cos^2 x-\sin^2 x+\sqrt{3}\\3\cos 2x=\cos 2x+\sqrt{3}\\2\cos 2x=\sqrt{3}\\\cos 2x =\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3\cos 2x+\sin^2 x=\cos^2 x+\sqrt{3}\\ 3 \cos 2x=\cos^2 x-\sin^2 x+\sqrt{3}\\3\cos 2x=\cos 2x+\sqrt{3}\\2\cos 2x=\sqrt{3}\\\cos 2x =\frac{\sqrt{3}}{2}}\)