Rozwiąż równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
slander
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 8 gru 2010, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Rozwiąż równania

Post autor: slander »

Rozwiąż równania:

a) \(\displaystyle{ sin2\alpha = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
b) \(\displaystyle{ 2cos\alpha = 1}\)
c) \(\displaystyle{ tg\alpha - 1 = 0}\)
Adam656
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 23 maja 2010, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 22 razy

Rozwiąż równania

Post autor: Adam656 »

Założyłem że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym
a) \(\displaystyle{ sin2\alpha = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) zauważmy, że \(\displaystyle{ sin60 = \frac{ \sqrt{3} }{2} \Rightarrow 2 \alpha = 60 \Rightarrow \alpha =30}\)
b)\(\displaystyle{ 2cos\alpha = 1 \Rightarrow cos \alpha = \frac{1}{2} \Rightarrow \alpha =60}\)
c) \(\displaystyle{ tg\alpha - 1 = 0 \Rightarrow tg \alpha =1 \Rightarrow \alpha = 45}\)
Mam nadzieję, że o to chodziło
Pozdrawiam
Adam
ODPOWIEDZ